Borgerlig vigsel i Hægebostad

Fra 01.01.18 er det ikke lenger mulig å gifte seg i tinghuset. Vigselsmyndigheten ble da overført fra tingrettene til kommunene. Hægebostad kommunestyre vedtok i møtet, 30. november 2017 følgende om vigsler i kommunal regi:

  • Hægebostad kommune gjennomfører vigsler i åpningstiden på kommunehuset kostnadsfritt
  • Vigsler på annet tidspunkt, og annet sted kan avtales med vigslerne. Evt. påløpte merkostnader for kommunen (vigslerne) i forbindelse med vigselen dekkes da fullt ut av brudeparet
  • Hægebostad kommune tilbyr også vigsler til brudepar som ikke er bosatt i Hægebostad kommune mot et gebyr på kr 2.000,-.
  • Følgende vedtas som vigslere i tillegg til ordfører og varaordfører i Hægebostad kommune: rådmannen
  • Det administrative ansvaret for vigslesordningen delegeres til rådmannen. Rådmannen gis i oppgave å tilrettelegge for at vielsen kan finne sted innenfor verdige rammer

Spørsmål og andre henvendelser rundt kommunal vigsel sendes postmottak@haegebostad.kommune.no

Veien til ekteskap - steg for steg

Før dere kan gifte dere, må Skatteetaten sjekke om dere oppfyller vilkårene for å inngå ekteskap. Det må fylles ut egenerklæring og forlovererklæring. Oppfyller dere vilkårene for å inngå ekteskap utsteder Skatteetaten en prøvingsattest. Denne attesten er gyldig i fire måneder fra utstedelse. Original attest må leveres eller sendes til Hægebostad kommune senest 14 dager før vielse. Utfyllende informasjon om hele prosessen og lenker til skjemaer som må fylles ut finner dere på Skatteetaten via lenken under.

Lenke til Skatteetaten, vigsler

Hvordan foregår seremonien?

  • Brudefolk, forlovere og gjester må møte opp 10-15 minutter før avtalt tid for vigsel. Paret må framvise gyldig legitimasjon som pass, sertifikat eller bankkort med bilde.
  • Det skal være to vitner til stede under seremonien. Dette er vanligvis forloverne, men kan også være to andre myndige personer.
  • Hvis én av dere er fremmedspråklig, må dere på forhånd avtale om seremonien skal skje på norsk eller engelsk. For andre språk må dere selv sørge for kvalifisert tolk.

Det er satt av 15 minutter til seremonien. Dersom dere ønsker å ha musikk eller diktlesning, gi beskjed om dette på forhånd.

Under vielsen framfører vigsleren (ordfører og varaordfører) et lovbestemt formular for borgerlig vigsel. Via lenken under kan du lese vigselsformularet.

Lenke til vigselsformular

Deretter blir dere spurt om dere vil ha hverandre til ektefeller. Så erklærer vigsleren dere som ektefolk. Hvis dere ønsker å utveksle ringer, må dere gi beskjed om dette på forhånd, gjerne når dere bestiller tid for vigsel. Dere kan også gi beskjed til vigsler om dette før seremonien starter. Ringene settes på når vigsleren har erklært dere som ektefolk. Vigsleren sier fra når ringene kan utveksles.

Til slutt undertegner brudeparet, vitnene og vigsleren vigselsprotokollen.

Endelig vigselsattest vil bli ettersendt av Folkeregisteret.

Fotografering kan skje under og etter seremonien etter avtale med vigsleren.

Kommunens lokale til vigsler har god kapasitet. Men i de tilfellene hvor det er snakk om mer enn et 20-tall personer er det ønskelig at dette avklares på forhånd.

Etter vielsen

Når vielsen er over, vil brudeparet få med seg midlertidig vigselsattest. Denne sendes til Skatteetaten som utsteder endelig vigselsattest.

Vær klar over at hvis dere skal endre navn som resultat av vigselen, må det ordnes av dere selv. Søknad finnes på Skatteetatens sider. Bruk lenken nedenfor.

Lenke til Skatteetaten, navneendring

Om du har endret navn og skal på bryllupsreise i utlandet, sørg for at navnet i passet stemmer med navnet på billetten. Hvis ikke kan du få problemer ved innsjekkingen. Trenger du nytt pass? Ta kontakt med politiet i ditt distrikt via lenken under.

Lenke til Politiet, pass