Søknadsprosessen
I første omgang er utlysningen en prekvalifisering, der det inviteres til å sende inn skissesøknader med frist 31. juli 2025. Prosjektsøkere som ønskes med videre i prosessen, vil få beskjed om dette, og vil bli invitert til å sende inn full prosjektsøknad i september. Prosjekter som får endelig bevilgning etter full prosjektsøknad, vil motta støtte i starten av 2026.
Les mer og søk på nettsiden:
Om prosjektet
Behovet for å skape økt rom for deltakelse er godt dokumentert og viser blant annet at personer med funksjonsnedsettelser ekskluderes mer enn resten av befolkningen når den nødvendige fysiske tilretteleggingen ikke er ivaretatt.
I forbindelse med Gjensidigestiftelsens store “Naturglede“- satsning skal det i løpet av de neste to årene brukes 200 millioner kroner på å skape naturglede for alle. Av disse, har Friluftsrådenes Landsforbund (FL) fått i oppgave å lede delprosjektet “God og trygg tilgang til naturen” med en ramme på 80 millioner kroner.
Gjennom denne tilskuddsordningen vil prosjekter over hele Norge som søker å gjøre nærfriluftsliv og naturområder mer tilgjengelig, og som legger til rette for at personer med nedsatt funksjonsevne enklere kan bruke naturområder og anlegg til ulike aktiviteter kunne få støtte.
Hvilke prosjekter kan få tilskudd?
Prosjekter som tilrettelegger for, og stimulerer til god og trygg tilgang til nærnatur, tilgjengeliggjør naturområder og friluftsanlegg for naturaktiviteter for personer med nedsatt funksjonsevne.
Hvem kan søke?
Både offentlig og frivillige organisasjoner, og andre organisasjoner med et organisasjonsnummer kan søke om tilskudd til prosjekter som støtter opp under tilskuddsordningens mål.
Vilkår
Tilskuddet skal brukes innen mai 2027, med mindre Friluftsrådenes Landsforbund (FL), etter søknad, har bestemt noe annet.
Kriterier
- Fysiske tiltak som er åpne for allmenheten og gratis.
- Fysiske tilretteleggingstiltak som tilgjengeliggjør nærfriluftsliv og natur, fremmer aktivitet som stimulerer til mestring, sosialt fellesskap og gir naturopplevelser for alle brukergrupper.
- Bærekraft og hensyn til natur.
- Samarbeid mellom flere aktører i prosjektet, og ev. finansiell bistand.
- Brukermedvirkning gjennom planprosessen.
- Grad av innovasjon.