Hopp til toppmenyen på siden Hopp til hovedinnholdet på siden
A A A

Bekjemp Landøyde

Publisert , Oppdatert 17. august 2023
landøydne

Bondelaget har fått inn varsel om 3 områder i kommunen der Landøyde per i dag er observert – ved Tingvatn, ved Sveindal og nede v Kvås. Aktuelle bønder i nærheten kontaktes for å fjerne disse. Mengden antas å være mindre enn en søppelsekk samlet.

Ber om at alle som kommer over Landøyde fjerner denne med rot – bruk gjerne hansker – og brenn den.  Dersom du ikke har anledning til å fjerne den/de – kontakt bondelagsleder Randi Bryggeså Elle på tlf 938 84 529.

Landøyde er en svært spredningsdyktig art som er giftig for hest og storfe. 140 gram av denne er regnet som dødelig for storfe. På grunn av at hver plante produserer omlag 2000 frø som tas av vinden har den stort potensiale til å spre seg og bli et stort problem. Den blomster i slutten av juli- og uti august – og bør fjernes før den setter frø.

En ber derfor om at dersom du observerer planten at du fjerner den med rot – og brenner den. Bruk gjerne hansker. Skulle det være større mengder kan dette leveres på Miljøstasjonen på Skeie – i gjennomsiktige plastposer. Ring først og avtale på HÅR sin Tlf 38283250 evt. 91889192.

Det er og fint om du melder funnstedet og mengde ifra til kommunen på epost; ite@haegebostad.kommune.no 

Statsforvalteren har lagt ut mer info her;

https://www.statsforvalteren.no/nb/agder/Landbruk-og-mat/Jordbruk/vekster/bekjemp-planten-landoyda2/