Skriftstørrelse

Hopp til her

PRESSEMELDING - PRESSEMELDING

Det ble tirsdag kveld omkring kl. 19.50 oppdaget at det var for høyt nivå av lut i drikkevannet knyttet til Eiken vannverk. Det er 270 husstander knyttet til Eiken vannverk og kommunen anslår at det var ca 30 husstander som fikk levert vann med høy pH.

Grunnvannet vi pumper opp i Eiken vannverk er surt dvs pH 5,6, og vannet gjøres mer basisk, dvs. heves til ca pH 8 ved utløp av vannverket. Dette gjøres ved bruk av lut for å motvirke korrosjon på ledningsnettet. 

En feil i lutdoseringen gjorde at for mye lut slapp ut på deler av ledningsnettet. Normalt vil en slik feil fanges opp av varslingssystemet for kommunens vannverk, og det er beklagelig at dette ikke fungerte som planlagt. Dette gjorde at det tok uønsket lang tid før lutdoseringen ble stoppet. I hovedvannledningen ble det målt ulik pH avhengig av avstand fra Eiken vannverk. Det var høyest pH nord for vannverket og nærmest vannverket. Noen husstander i dette området fikk vann med en brunaktig farge og såpeglatt konsistens.

Pga. av høy pH innførte kommunen midlertidig drikkeforbud av vannet fra Eiken vannverk. Kommunen informerte fortløpende innbyggerne på kommunens hjemmeside og Facebook, samt ved bruk telefon. I tillegg gikk ansatte fra dør til dør i de aktuelle områdene med beskjed om at det kommunale vannet fra Eiken vannverk ikke måtte drikkes. Dersom noen av innbyggerne følte ubehag ble man oppfordret til å ta kontakt med legevakten.

Kommunen igangsatte umiddelbart spyling av ledningsnettet.

Alle hovedledninger og høydebasseng er nå spylt, og det er gjenopprettet kontroll på lutdoseringen. Kl 06.00 var alt vann fra Eiken vannverk normalt.

I ettertid opplyser legevakten at det ble gitt telefonrådgivning til bekymrede innbyggere, men de har ikke registrert personer som har tatt skade av drikkevannet.

Kommunen oppfordrer husstandene å foreta grundig uttapping i forhold til lengde på stikkledning før vannet drikkes.

11.09.2019 - Hægebostad kommune

Fakta om pH i drikkevann som behandles med lut: Øvre grense for pH i drikkevann er 9,5. Med en pH-verdi på rundt 11 vil drikkevannet sannsynligvis ha en irriterende virkning, men vannet vil ikke virke etsende. Kroppen vil helt klart reagere på stort inntak av slikt vann. Det er derfor man ikke må drikke det. Skulle man ha fått i seg mindre mengder, er det liten sjanse for skade. 

Lut er ikke etsende før vi har en blanding med 1 prosent lut eller mer. Da vil pH være vesentlig høyere enn 11, og vannet vil være tydelig misfarget, smake vondt og ha såpeglatt konsistens. 

  • Last updated on .

Adresse

Post- og besøksadresse:
Laukrokveien 4, 4595 Tingvatn

Åpningstider: Mandag-fredag kl. 07.30-15.00

Kommunenummer:1034
Organisasjonsnummer: 964 963 916

Kontakt oss

Telefontid: kl. 07.30 - 15.00
Sentralbord: 38 34 91 00

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Nød- og vakttelefoner

Om nettstedet

Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.


Personvern og informasjonskapsler

Følg oss

Logg inn

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me